De Amerikaanse verkiezingen van 2020 (2)

De huidige, bij de verkiezingen verslagen president van de VS, Trump, geeft niet op. Hij ‘concedes’ niet, blaast niet de aftocht, geeft zich niet gewonnen. Ik blogde al dat hij niet tegen zijn verlies kan en alles uit de kast zal halen om verlies te voorkomen. Waaronder de weigering mee te werken aan een ‘smooth transition’. Het doet er voor hem niet toe dat zijn acties ten koste van zijn land zullen gaan en wat ons betreft ook indirect van Europa en dus ook Nederland. Het geeft een ‘unheimisch’ gevoel. Voor mij als Nederlander. Kun je nagaan hoe een groot deel van de Amerikanen zich zullen voelen.

Weinig soelaas

Gisteren viel in de krant te lezen dat hertellingen en rechtszaken weinig soelaas zullen bieden. De getallen worden steeds overtuigender: president-elect Joe Biden loopt steeds verder uit, in de swing states krijgt hij er steeds meer kiesmannen bij. De projectie is inmiddels dat hij zal eindigen met 306 kiesmannen, Trump met 232. Ook de popular vote geeft al ruim zes miljoen meer stemmen te zien voor Biden, voor wat het waard is. Trump had in 2016 ook precies 306 kiesmannen en noemde dat toen een landslide overwinning…

Nog één route

Nu is er nog één route beschikbaar en die baart mij zorgen. Een slimme Trump advocaat (denk aan Rudy Giuliani) zou de route op kunnen gaan een poging te ondernemen de verkiezingen niet rechtsgeldig te laten verklaren. Men zou kunnen proberen aan te tonen dat er een verschil is tussen de behandeling van stemmen per post en de stemmen uitgebracht op de verkiezingsdag, 3 november, zelf. Als dat zou lukken, worden de kiesmannen niet door de bevolking aangewezen, want de stemming blijkt in deze redenering niet rechtsgeldig te zijn gebeurd. In dat geval gaan de state congresses de kiesmannen aanwijzen. 

De balans flipt

Dan zou de balans wel eens kunnen flippen, omdat een aantal state congresses (zoals van Pennsylvania en Wisconsin) door de Republikeinen worden gedomineerd, hoe marginaal ook. Er worden aldus andere kiesmannen naar Washington DC gestuurd, dan door het volk zijn gekozen. Laten we hopen en vertrouwen dat dit niet gaat gebeuren.

Vertrouwen 

Vertrouwen zullen we ook moeten houden als het gaat om Trump die steeds verder tegen de muur worden gedrukt: vreemde sprongen zou hij wel eens kunnen maken, als een kat in het nauw. Zo las ik dat deze kwaadaardige geest van plan is versneld vergunningen voor olieboren in Alaska te verlenen. Hopelijk is de Amerikaanse democratie sterk genoeg om hem hiervan en andere nog veel ernstiger zaken te weerhouden, respectievelijk de schade te beperken en de juiste, gekozen president op zijn post te krijgen.

Overigens komt mijn voorspeling uit mijn eerdere blog, Trump blijft hoe dan ook zitten, niet uit. Gelukkig maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *