Dit is mijn 200-ste blog, althans op deze site. Ik begon in februari 2012. Dus bijna acht jaar geleden. Net als bij de 100-ste, wil ik de gelegenheid aangrijpen een blog met enige diepgang – hoe onbescheiden! – te posten. Kijk maar wat je ervan vindt. Als je het geschrevene verre van je werpt, is dat oké.
Wat is de kunst van het leven?
De 200ste blog wil ik besteden aan de vraag ‘wat is de kunst van het leven?’ Niet te verwarren overigens met de vraag waarom we bestaan. Wil je in één woord horen wat ik meen dat het antwoord op de vraag is ‘wat is de kunst van het leven’?
Acceptatie! Nou ja, nog een extra woord: aanpassing. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Hier een poging tot enige verdieping.
Hoe kijk je tegen het leven aan? Hoe ga je om met de dingen die op je pad komen. Ouder worden bijvoorbeeld, de politiek, vluchtelingen, je omgeving, Trump, de ‘jeugd van tegenwoordig’ die het anders doet, die anders in het leven staat. Al die zaken dus, waar je je bij betrokken voelt maar waar je geen invloed op hebt.
Betrokken
Mijn eenvoudige antwoord is acceptatie en aanpassing. Accepteer dat je op veel dingen van het leven geen invloed hebt en dat veel zaken zijn zoals ze zijn. En vervolgens pas je je aan. Neem de weersomstandigheden, of je schoonmoeder. Hoe graag je ook zou willen, je hebt er niet of nauwelijks invloed op. Je past je aan. Je neemt een paraplu mee als het regent. Naar mijn idee ligt hier het antwoord. Niet altijd even makkelijk, natuurlijk.
Ouder worden
Een ander voorbeeld: ouder worden. Velen hebben het er moeilijk mee. Dat is een deel van onze cultuur. Naar de leeftijd van een vrouw vraag je niet. Sommigen hebben het zó moeilijk met ouder worden dat ze zich laten ‘verbouwen’. Ook een vorm van aanpassing, maar dan de andere kant op. Je geeft daarmee aan het ouder worden niet te accepteren. Met deze verbouwing probeer je het proces waar je geen invloed op hebt, te beïnvloeden, uit te stellen. En het gaat hoe dan ook gebeuren. Uitstel van executie dus. Soms nog erger omdat de ‘verbouwing’ verminking heeft opgeleverd. Over acceptatie gesproken! Op enig moment zul je het ouder worden alsnog moeten gaan accepteren. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.
Wat te doen?
Hoe accepteer je? Neem weer ouder worden. ‘Elk nadeel hep ze voordeel’. Er zijn vele voordelen die ouder worden met zich meebrengt. Je hebt ervaring, je hoeft niet meer van alles, je staat boven veel dingen, je bent wijs (geworden)- hoop je, je kunt terugkijken op dingen in het leven die je hebt mogen meemaken, die je hebt volbracht, waar je dankbaar voor kunt/mag zijn, enzovoort. Je kunt je houding kiezen. Ook dat is een vorm van aanpassing.
Stephen Covey noemde in zijn boek The Seven Habits Of Higly Effective People, de ‘cirkel van invloed en van betrokkenheid’. Naarmate je je aanpast aan de zaken waar je bij betrokken bent, maar geen invloed op hebt, zul je merken dat je cirkel van invloed merkwaardigerwijs groter wordt. Hij noemt dat je proactief opstellen in tegenstelling tot reactief. Als je ervoor kiest je bezig te houden met zaken waar je invloed op hebt, groeit je kennis en ervaring en neemt je ‘cirkel van invloed’ toe, ten koste van de ‘cirkel van betrokkenheid’. Omgekeerd, door reactief gedrag – je bezig houden met zaken waar je geen invloed op hebt en alles en iedereen daarvan de schuld geven – neemt de ‘cirkel van betrokkenheid’ toe ten koste van de ‘cirkel van invloed’. Je verliest energie zonder dat het iets oplevert, sterker, je wordt er ongelukkig van.
Chinese wijsheid
Tot slot een Chinese wijsheid. In het Taoïsme staat acceptatie en aanpassing (mijn woorden) centraal: Wu wei staat voor ‘niet doen’ of loslaten (niet te verwarren met ‘niets doen’). Het taoïsme probeert zich niet te verzetten tegen de loop der dingen, maar er spontaan en bewust in mee om te gaan.
Hier wat linkjes naar eerdere blogs over Stephen Covey: http://www.rudolfdesoet.nl/time-management/
http://www.rudolfdesoet.nl/stephen-covey-4-van-afhankelijk-naar-onafhankelijk/
http://www.rudolfdesoet.nl/stephen-covey-3-moeten-versus-kiezen/
http://www.rudolfdesoet.nl/stephen-covey-2-overtuigingen-en-doorbraken/
http://www.rudolfdesoet.nl/stephen-covey-1-zijn-gedachtengoed/