Corona en zo (1)

Het hele leven wordt inmiddels door het Corona-Virus beheerst. Tot zo’n twee weken geleden domineerde het virus het nieuws al volledig, maar het kwam vooral uit China (niks aan de hand) en even later uit Italië (komt wel al wat dichterbij). Tot de eerste besmetting ook in Nederland en zo’n beetje in alle landen in Europa en vervolgens in de rest van de wereld aankwam. Nu domineert het virus niet alleen het nieuws, het domineert ook ons leven. Bijna alles dat wordt georganiseerd wordt gecanceld, zoals de Hiswa, die midden in zijn korte week werd stopgezet. Nooit eerder vertoond. Er wordt vanuit huis gewerkt, waar dat kan, optredens gaan niet door, musea worden gesloten, treinen gemeden, enzovoort, enzovoort. Scholen zijn nog open en restaurants ook, maar het zou zo maar kunnen dat die ook dicht gaan. Kwestie van tijd. 

Alles dicht, in lockdown

‘s Middags wordt inderdaad op de televisie bekendgemaakt dat ook vanaf maandag scholen en vanaf zes uur restaurants, cafés, sportscholen, zo’n beetje alles behalve winkels, dicht moeten. De lockdown gaat start. Morgen komt er een televisie toespraak van de premier. Voor het laatst was dat in 1973.

Hamsteren

Ook mijn afspraken worden telefonisch afgehandeld. Mensen zijn aan het hamsteren geslagen. En wat hamsteren ze vooral? Pleepapier. Hoe kom je op dat idee? En hoe komt het dat grote groepen mensen dat in blinde paniek volgen? Je zou zeggen, voor pleepapier zijn toch voor de hand liggende alternatieven denkbaar?

Ontwrichtend

Van de ophef kun je van alles vinden, de aandacht lijkt mij terecht, het virus gaat ontwrichtend werken. Daarom kan ik mij geheel vinden in het idee om te trachten met alle maatregelen de piek te dempen, waardoor het weliswaar langer gaat duren, maar de ontwrichting (vooral de capaciteit van de ziekenhuizen) wordt ‘gemanaged’. Het is nogal een dilemma. Aan de ene kant het virus over ons heen laten komen, zonder maatregelen, met alle ontwrichting van dien, maar waardoor het ook snel weer voorbij zou kunnen zijn (niet zeker), aan de andere kant  juist de ontwrichting tegengaan, met als nadeel dat het langer duurt. Ik zou ook voor het laatste hebben gekozen. 

Gedwee

Overigens blijkt later dat bij de eerste optie het virus terug kan keren omdat er onvoldoende immuniteit is ontstaan.

De burger volgt gedwee, zij het dat een kleine minderheid op social media voortdurend zijn (veelal domme) opmerkingen en vragen uit. Zoals over het onderwijs bijvoorbeeld. Waarom zijn de scholen niet gesloten? Ook dat is een afweging, daar kun je van alles van vinden, je zou kunnen zeggen, uit het duivels dilemma is vooralsnog als antwoord gekomen, dat de scholen open kunnen blijven, omdat kinderen kennelijk minder snel geïnfecteerd raken én omdat de ouders van de kinderen naar hun werk moeten kunnen, vooral in de zorg. Twittert een of andere dame: “ dit is een dikke middelvinger naar het onderwijs!” Wat een domme opmerking. Alsof dat de reden zou zijn. Ze wordt uitgenodigd voor dwdd. Dat wel.

Ali B.

Zo volgen de dommigheden elkaar op. Verrassend is dan af en toe het tegengeluid, zoals van Ali B, die meende dat de bewindslieden verstandig met de materie lijken om te gaan, wel overwogen afwegingen lijken te maken en vervolgens er helder over te communiceren. Hij is een artiest en geen deskundige. Dus net als ik, ook geen deskundige, verlaat ik mij, totdat ik beter weet, op de deskundigen en de bewindslieden. In de tussentijd ben ik niet geïnteresseerd in de mening van een of andere dj of Peter R. de Vries of andere reden van het rondreizend circus dat in een talkshow om zijn mening wordt gevraagd. Zij weten er niets van, terughoudendheid zou hen sieren. Maar zij behoren tot dit rondreizend circus van de talkshows en dus wordt naar hun mening geluisterd. Ali B. Is een gunstige uitzondering!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *