In juli van dit jaar werden wij opgeschrikt door het treurige bericht dat Stephen Covey plotseling was overleden. Een val met de fiets is hem noodlottig geworden. Hij werd 79 jaar oud. Daarmee is een groot psycholoog, filosoof, wetenschapper, schrijver, spreker en zakenman van ons heen gegaan. Voor ons leeft zijn gedachtengoed voort. En daar hebben we veel aan. Ik ben hem dankbaar. Hoe ouder ik word, hoe meer ik de wijsheid van zijn gedachtengoed inzie.
Dit gedachtengoed van Stephen Covey gaat in essentie over hoe je als mens ‘onafhankelijk’ kunt worden. We worden afhankelijk geboren (als we niet verzorgd worden, gaan we binnen een paar dagen dood). We blijven vervolgens eigenlijk ons verdere leven afhankelijk, zij het dat we groeien en ons ontwikkelen.
Wat we willen is onafhankelijk worden. Dat gaat door groei, van kind naar volwassene en vervolgens door de levenservaring en de daarmee verband houdende wijsheid die we opdoen. Stephen Covey’s seven habits helpen bij dat proces. Covey beschrijft deze habits in zijn boek The Seven Habits Of Highly Effective People, in het Nederlands De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap geheten.
Deze habits zijn als een gereedschapsset om je te helpen je gedrag van afhankelijk naar onafhankelijk te ontwikkelen. Het is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. De eerste drie habits gaan over ten eerste keuzes maken (habit1: ’wees pro-actief’ – ik kan kiezen), en als je die gemaakt hebt, je doelen stellen (habit 2: ‘begin met het einddoel voor ogen’ – focus aanbrengen in wat je doet), en als dat doel gesteld is, begin je met datgene dat het belangrijkste is (habit3: ‘het belangrijkste eerst’).
Dit zijn de drie habits die op persoonlijke ontwikkeling zijn gericht. Consequent uitgevoerd, levert het gedrag op waarmee je onafhankelijk wordt. En daar zit natuurlijk de moeilijkheid. Covey noemt deze drie eerste habits niet voor niets ‘overwinningen op jezelf’. In plaats van de nadruk op de ander (‘jij’) te leggen, ‘jij zorgt voor mij, jij zorgt dat ik succes heb, het is jouw schuld als ik faal, wordt het ‘ik’: ik doe het, ik ben verantwoordelijk, ik kan kiezen’ (pagina 37 van het boek).
Vervolgens gaat Stephen Covey verder met de drie volgende habits die alle drie te maken hebben met ‘overwinningen op de omgeving’. Het gaat om de ontwikkeling van onafhankelijk naar wat naar het Nederlands vertaald is als wederzijdse afhankelijkheid. Het Engels is beter: interdependence. Van ‘ik’ naar ‘wij’.
Daarover meer in een volgende blog.
3 gedachten over “Stephen Covey 4, van af- naar onafhankelijk”