Als altijd houdt ook in Nederland de Amerikaanse verkiezingsstrijd de gemoederen bezig. Deze keer is het wel helemaal raak! Overal kun je lezen en horen dat men zich zorgen maakt over de mogelijkheid dat de clown Donald Trump wint. Men is niet zozeer voor Hillary Clinton, zoals acht en vier jaar geleden men hier te lande massaal voor Barack Obama was en ook gebleven, men is vooral tégen Donald Trump.
Verouderd verkiezingssysteem
Ik sluit niet uit dat Trump wint.
Net als met het Brexit referendum zou het ook in de VS wel eens raar kunnen lopen. De VS heeft een volstrekt verouderd verkiezingssysteem, met z’n kiesmannen. Het is al ruim twee eeuwen onveranderd. Ik heb daarover al eens geblogd (zie onderaan). Daardoor verlopen de verkiezingen onvoorspelbaar. Het is in de VS niet zomaar de helft plus één.
Republikeinse prominenten
Ook al wenden steeds meer prominenten van zijn eigen republikeinse partij zich van hem af, dat zegt helemaal niets. Het levert in de ogen van Trump één van zijn vele mogelijkheden voor aandacht op – ‘free publicity’ – en zal de boze stemmer slechts bevestigen in zijn boosheid. Men ziet het als het zoveelste bewijs dat men door het politieke establishment (en volgens Trump zelf ook door de pers) in de steek gelaten is.
Vergelijk de Labour party
De parallel met de Brit Jeremy Corbyn dringt zich op. De meerderheid van zijn fractie (het Britse Labour) was tegen hem als leider van de Labour partij, de stemmers (de leden van deze partij) daarentegen kozen massaal voor hem.
Onderbuik gevoel
Een heel groot deel, misschien wel de helft, van de kiezers stemt met de ‘onderbuik’, op het gevoel dus. Kijk naar het Brexit- en Oekraïne referendum. Gevoelens van (ernstige) ontevredenheid hebben tot de uitkomst geleid. Het ging naar mijn mening helemaal niet om de inhoud, voor of tegen het desbetreffende onderwerp. Men is ontevreden en grijpt de gelegenheid om dat te uiten aan. Dat kan ook in de VS heel goed gebeuren. Peilingen zijn onbetrouwbaar is vaak gebleken, de zwevende kiezer laat zich niet peilen.
Dus houdt er rekening mee dat Trump wint. Ik hoop van harte dat ik ongelijk krijg.
Schade aan democratie
Even terzijde nog dit. Iemand zei mij dat de schade die Trump aanricht nu al heel groot is. Daar ben ik het mee eens: schade in het buitenland (imagoschade voor de VS omdat deze clown het tot eindkandidaat in de verkiezingen heeft kunnen schoppen), maar nog veel erger, schade aan democratische instituten in de VS zelf, zoals aan het verkiezingsstelsel (Trump noemt dat nu al frauduleus en roept op bij de stemlokalen te gaan posten, met al het geweld vandien), als aan allerlei andere democratische instellingen (zoals de rechterlijke macht en het congress) die de wind van voren krijgen. Deze instellingen ondermijnen, is niet alleen gejank (whining zegt president Obama) maar erg schadelijk voor de democratie als geheel.
Nogmaals, ik hoop van harte voor de VS en voor ons dat Trump niet wint.
Klik hier voor eerdere blogs over Trump en ook hier. Voor de blog over het verouderde Amerikaanse verkiezingsstelsel klik hier.
Eén reactie op “Trump”