Ook dit jaar deden we aan de Zuiderzeevaart mee. De Zuiderzeevaart is een zeilvakantieweek op het IJsselmeer met van kanker herstellende schoolkinderen in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Het initiatief gaat uit van de Stichting Kinder Oncologische Vakantiekampen (SKOV). Er zijn herfstvakantiekampen – gericht op survival – skivakanties en zeilen met platbodems op het IJsselmeer (de Zuiderzeevaart). We varen met platbodems (lemsteraken en schouwen) – oud Hollandse zeiltypen. We zeilen ermee met de kinderen, bemanning, artsen en verpleegkundigen op het IJsselmeer en een stukje Friesland.
Muiderslot
Gedurende de week doen we nogal wat steden en dorpen aan. We beginnen op een zaterdag in Muiden waar de kinderen door hun ouders op het Muiderslot worden afgezet. Voor de kinderen is het soms na jaren ziekenhuisopnames, chemo, operaties en wat dies meer zij, eindelijk eens een week er tussenuit. Dat betekent dat ook de desbetreffende ouders een weekje rust hebben.
Corvee
Vervolgens doen we na het vertrek uit Muiden, eerst Marken aan, daarna Monnickendam, Hoorn, Enkhuizen, Stavoren en Gaastmeer. Het grootste deel wordt gezeild, de kinderen mogen helpen, al hoeft dat niet. Het is vakantie voor ze en dus zijn er weinig verplichtingen. Bij ons aan boord is er echter wel corvee, om maar eens wat te noemen. En al ‘onze’ kinderen, allemaal 18 plus dit keer, wilden graag met alles helpen. Dus hijsen en strijken van de zeilen, aanleggen in de havens, sturen. Hoge ‘fun’ factor.
De sluis draait speciaal voor de Zuidezeevaart
We liggen met de boten op van te voren gereserveerde, meestal nogal prominente plaatsen: in Enkhuizen bijvoorbeeld liggen we ín het Zuiderzeemuseum. Maar ook in Monnickendam mochten we in het oude haventje liggen, temidden van de oer-Hollandse botters. De tijd heeft daar stil gestaan. In Stavoren draait de oude sluis speciaal voor ons. De kinderen mogen de sluis bedienen. De enige andere gelegenheid waarbij deze sluis draait, is met de aankomst van Sinterklaas.
KNRM
’s Avonds zijn er voor de kinderen allerlei activiteiten. Bowlen, karaoke, een goochelaar trad op, blind roeien (hilarisch), een spectaculaire vaartocht met de reddingsboot van de KNRM op de Gouwzee en natuurlijk de onvermijdelijke bonte avond in de vorm van een quiz gevolgd door de even onvermijdelijke disco.
Zuiderzeemuseum
Tijdens de enige rustdag deden we een speurtocht in het Zuiderzeemuseum met behulp van een app op de iPhone. En ja hoor, na verloop van tijd was de iPhone leeg en moesten we op zoek naar een power pack.
Indrukwekkend
De kinderen praten onderling openlijk over hun ziekte, hun lotgevallen, ziekenhuizen, bijwerkingen, make-a-wish activiteiten, van alles komt langs. Het is niet mals wat ze hebben beleefd en doorstaan. Hoe deze kinderen in het leven zijn komen te staan is zeer indrukwekkend.
Emotioneel
Precies na één week komen de ouders hun kinderen weer ophalen en volgt een gemeenschappelijk emotioneel afscheid. Want de week is dermate intensief dat er een sterke band groeit tussen alle betrokkenen. Kinderen onderling, maar ook met de begeleiding, schippers, maten en medici. Om te voorkomen dat we allemaal in een gat vallen, is er ruimte voor een langdurig afscheidsritueel.
Voor het verslag van virug jaar, klik hier. Je kunt in die blog ook over het SKOV lezen.